40% Korting-button!
BEST BEKEKEN

1 Kraakinfo: Kraak een ruimte in 10 stappen
138281 keer bekeken

2 Boomknuffelen in Schinveld
122278 keer bekeken

3 2.Dh5
73553 keer bekeken

4 Pakfiets
69540 keer bekeken

5 Saving Iceland
65332 keer bekeken

6 Niet Winkel Dag 2005
65330 keer bekeken

7 Alle hens aan...hek
57798 keer bekeken

8 Wouter Bos in Haarlem
47403 keer bekeken

9 Monumenten Dagen 2006
42178 keer bekeken

10 De Aanhouder....
41097 keer bekeken

11 Politie probeert actievoerders te identificeren
39347 keer bekeken

Artikel: Blokkade Nucleair Transport
Reageerbuis wordt steeds gaver en nu hebben we zelfs een Belgische correspondente: Dascha.
Zij deed mee aan een blokkade actie tegen een nucleair transport in Mol en schreef daar het volgende artikel over:
In de nacht van 3 op 4 april rond 04:00 kwam er in België, in het plaatsje Mol, een trein met nucleair transport aan. Met een portaalkraan werd de transportverpakking overgeplaatst op een vrachtwagen voor verder vervoer naar Belgoprocess in Dessel, waar de containers opgeslagen worden. Dit transport kwam vanuit La Hague, hierheen gaat het kernafval vanuit de Belgische kerncentrales om opgewerkt te worden: belangrijke hoeveelheden radioactief materiaal (uranium-235, plutonium) worden chemisch gescheiden en herwonnen. Het resterende en bijkomende radioactieve afval van deze verwerking wordt op transport gezet richting Dessel.

In Dessel wordt het kernafval tussentijds opgeslagen in betonconstructies, die de straling afschermen. Later, na ongeveer 50 jaar, als het materiaal voldoende afgekoeld is zullen de vaten waarschijnlijk in Mol in de ondergrondse kleilagen opgeslagen worden. Het zou de bedoeling zijn om daar op meer dan 2000 meter diepte een gangenstelsel uit te graven en daar het radioactieve afval definitief te bergen.

Samen met Friends of the Earth ben ik de nacht van 3 op 4 april ook naar Mol getrokken om een protestactie tegen dit nucleaire transport en tegen kernenergie in het algemeen op te zetten. Friends of the Earth, afdeling Vlaanderen & Brussel voert al vanaf 1991 actie tegen kernenergie en ook kernwapens. Andere thema’s van deze milieuorganisatie zijn klimaat, energie, inheemse volkeren, elektrosmog, anti-militarisme...

Via een jongerenuitwisselingsproject van de Europese Unie (EVS) ben ik, vanuit Nederland, in deze Gentse organisatie terechtgekomen. Het werk is een combinatie van werken op kantoor, in een biologisch restaurant, op het eigen land en het organiseren en uitvoeren van acties. Het is voor 10 maanden en erg leuk, afwisselend, chaotisch en uitdagend, je bent altijd weer met iets anders bezig en de mensen die je ontmoet zijn vaak zeer inspirerend. Het was mijn eerste nachtelijke actie rond dit thema...

De reden van ons protest tegen dit nucleaire transport is dat dit kernafval nog voor minstens 240.000 jaar radioactief zal zijn en het is een behoorlijk naïeve gedachte dat wij het afval gedurende de komende 240.000 jaar veilig kunnen bergen. Het is een probleem waarmee we de komende 6800 generaties opschepen. Hoe kan er een waarschuwingssysteem opgesteld worden dat lang genoeg meegaat en wie draait er op voor de kosten van de beveiliging van de bergingssites gedurende al die tijd?

Het is ook niet zeker of de berging in de ondergrondse kleilagen van Mol technisch haalbaar is. Het afval geeft namelijk veel warmte af en de klei verdraagt die warmte niet. Ook kleine breuken in de aardkorst rondom het gebied, verlaging van de zeespiegel, wat in de komende 100.000 jaar perfect mogelijk is, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de opslagplaats komt bloot te liggen.

Kernenergie is gevaarlijk in meerdere opzichten. Buiten het radioactieve afval dat in elke stap van de nucleaire keten vrijkomt, is de kans op ongelukken, als in Tsjernobyl, ook altijd aanwezig. Kerncentrales vormen eveneens een belangrijk doelwit voor terroristische aanslagen. Vandaag de dag zijn er heel wat wapens waartegen geen enkele kerncentrale bestand is. Bij een aanslag op een huidige kerncentrale kan 1000 keer meer radioactiviteit vrijkomen dan bij de kernexplosie boven Hiroshima.

De nucleaire lobby profiteert van de actuele discussies rond klimaatverandering en stelt kernenergie voor als een energiebron die geen CO-2 uitstoot. Maar niets is minder waar. Vanuit de kerncentrale vindt er weliswaar geen CO-2 uitstoot plaats, maar het aandeel in de hele nucleaire keten, bij de ontginning, raffinage en verrijking, is niet te verwaarlozen.



We kwamen rond 00:30 aan op het station van Mol, bij elkaar waren we met een groep van ongeveer 60 actievoerders: vrijwilligers van Friends of the Earth, Klein Verzet, Kempens forum voor Atoomstop, lokale bewoners, Groen! (politieke partij) en sympathisanten. Gehuld in witte pakken hebben we in de omgeving affiches opgehangen en ook met krijt is onze boodschap verspreid. Onder de aanwezigheid van veel pers werden er speeches gehouden, met de boodschap: kernenergie is vies, duur en gevaarlijk, kernenergie is een doodlopende straat!

We bevonden ons allen aan het hek van het station, daar waar de vrachtwagen met het kerntransport naar buiten zou gaan. Als symbolische actie hebben we ceremonieel, onder begeleiding van ‘de dood,’ een dertigtal kleine slotjes rond het hek gehangen, met daarop ook de boodschap: ‘Kernenergie is een doodlopende straat’. De politie en ME aan de andere kant van het hek leken niet zo onder de indruk. Met enkele simpele knippen en onder luid spottend gejuich van de omstanders hebben ze de ‘barricade’ weg kunnen nemen.



Rond 4:00 kwam het transport aan op het station. Het was voor mij indrukwekkend om te zien hoe de grote container vanuit de trein via een portaalkraan overgeladen werd naar een vrachtwagen. Het vond uiteraard met de grootste zorgvuldigheid plaats. Het idee van kernenergie kreeg ineens ook meer vorm voor me, hier zag ik de aankomst van het kernafval en de emoties van de lokale bewoners, dat zijn niet de beelden die de nucleaire lobby zal tonen, dat is niet het beeld van schone energie.

Wat de politie niet meer verwachtte was dat de echte blokkade toen pas begon. Ongeveer tien actievoerders ketenden zich met kettingen om de nek en lock-ons aan de hekken vast. Tien anderen, waaronder ik, zaten erbij uit solidariteit met hen die waren vastgeketend en als extra obstructie voor de politie. Het was een imponerende ervaring voor me, door vier politiemannen opgetild te worden en vervolgens geboeid op de grond te liggen. We zijn allen administratief aangehouden en moesten ongeveer 1 uur in de politiebus verblijven, enkelen die hun identiteit niet wilden prijsgeven werden meegenomen naar het politiebureau. Doordat de politie veel moeite had met slijpschijf en kniptang de actievoerders van de hekken los te maken, heeft de blokkade al met al toch voor zeker 1.5 uur oponthoud gezorgd.

Het was een geslaagde actie. Voor mij was het heel belangrijk dat de actie uit meerdere aspecten bestond: spandoeken, theater, speeches en een blokkade en dat de actievoerders zeer gevarieerd waren: oud en jong, politiek en anarchie, lokale bevolking en sympathisanten van door het hele land. Hiermee werd kenbaar gemaakt dat de anti-nucleaire beweging niet alleen bestaat uit anarchistische rellende herrieschoppers, maar dat er een breed draagvlak onder de bevolking is tegen deze vuile energie.

De volgende dag werd er in de nationale media behoorlijk wat aandacht aan deze actie gegeven. Wij hopen dat door dit soort acties de Belgische bevolking zich meer en meer bewust wordt van de gevaren van kernenergie en kernafval en de schade die het aanricht, want op het moment heeft België zeven kerncentrales en draait voor ongeveer 60% op deze vuile energie...



Dascha


Commentaar
Nog geen reacties.


Reageer
Gebruikersnaam: Nog geen lid?
Wachtwoord:
Je reactie:
 
OK